Наблюдава се увеличаване на компютърните престъпления в България. Това заяви Владимир

...
Наблюдава се увеличаване на компютърните престъпления в България. Това заяви Владимир
Коментари Харесай

Източват сметки с фалшив айбан

Наблюдава се увеличение на компютърните закононарушения в България.  Това съобщи Владимир Димитров, началник на дирекция „ Киберпрестъпност “ към ГДБОП по време на интернационален конгрес, отдаден на киберпрестъпността в София.

„ Най-често това са фишинг офанзиви с подправен айбан , капиталови измами, предлагащи бързи облаги посредством инвестиции в разнообразни по тип подправени планове, и не на последно място измами посредством уеб сайтове за покупка на коли “, заяви Димитров.
По мотив последната хакерска офанзива, при която бяха откраднати 12 млн. лв. от българска компания, той изясни, че става въпрос за нигерийски незаконни групи, които са профилирани в този вид киберпосегателства.

„ Национален приоритет е битката с киберпрестъпността. Компрометирането на междуфирмената преписка посредством подправен айбан е най-честото закононарушение с големи вреди. На всеки четири дни български компании стават жертва на такова закононарушение “, уточни Явор Серафимов, шеф на ГДБОП по време на интернационалния конгрес.
Заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев съобщи, че противодействието на киберпрестъпността е измежду цели на Министерство на вътрешните работи. За задачата се влага в специалисти, повишение на тяхната подготовка и техническо застраховане. Без координирано интернационалните съдействие няма по какъв начин съответно са се отговори на кибер заканите, уточни още Темелакиев.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР